Jos Ketelaar

 

1 Ontmoetingen in de natuur.

Op de vele fototochten die ik heb gemaakt in en de directe omgeving van het Gooi maar soms ook wat verder weg zijn er bijzondere ontmoetingen in de natuur en zijn bewoners geweest. Ook bestudeer ik de verschillende natuuraspecten van zeer nabij en kan hierover vertellen ondersteund met bijzondere foto’s.

2 Herfst met paddenstoelen.

De herfst is een periode waarin de natuur zich voorbereid op de komende winter. Tevens is het een jaargetijden die gekenmerkt wordt door nevel en mist. Dit is het ideale moment voor de paddenstoelen die massaal in het bos in vele vormen en kleuren tevoorschijn komen.

3 Het verborgen leven van wilde planten.

Wilde planten. Er wordt zo vaak over gesproken, soms positief wegens hun schoonheid en samenleving met insecten of negatief en worden ervaren als lastig op een plek die we niet als wenselijk achten. Wilde planten hebben hun eigen plekje in de natuur of bij ons in de tuin. Met name de bloembiologie is bij veel wilde planten bijzonder.

4 Stinzen- en voorjaarsbloeiers voor in de tuin.

De stinsenplanten-groep is een groep planten die van oorsprong groeit rondom de staten in Friesland. Een stins is de oorspronkelijke benaming van een door steen opgetrokken groot landhuis omgeven door een gracht met een boomsingel. In de schaduw van bomen en rond het huis groeiden planten, die bij deze typische omgeving horen. Veel van deze plantensoorten zijn bijzonder aantrekkelijk voor onze tuin. De herfst is hét moment om stinsenplanten te planten en deze lezing om ideeën op te doen en te verwezenlijken.

5 Winter

De herfst gaat geleidelijk over naar de winter en de winter weer naar het voorjaar. In mijn beleving duurt de winter dan ook bijna een half jaar. Gedurende deze tijd is er dan ook veel waar te nemen in de tuin, park en natuur.

6 Herfst

De herfst is voor de natuurfotograaf een geweldige periode. Dikwijls is er mooi licht en als je dan ook nog op het juiste moment in een mooi landschap bent is het puur genieten. Bossen, heiden en weiden veranderen in de mist in een sprookjeslandschap. Tevens zijn er in die perioden mooie paddenstoelen, mossen en dieren.

7 Natuurmomenten in de vier jaargetijden.

Als natuurfotograaf kom ik al vele jaren in verschillende natuurgebieden en zijn er heel bijzondere momenten geweest. Na vele uren in een schuiltent of zomaar 's morgens vroeg in het veld met bijzonder mooi licht genietend van een net uitgekomen bloem of libel. Landschappen in het eerste licht van de dag of juist het laatste licht leveren vaak magische momenten op. In deze lezing komen werkelijk alle natuurverschijnselen in de vier seizoenen in beeld.

8 De mooiste vogels, vlinders en libellen.

Door de jaren heen heb ik vele mooie en bijzondere waarnemingen van vogels maar ook vlinders en libellen gezien en kunnen fotograferen. Dit zijn stuk voor stuk bijzondere ervaringen geweest met een bijbehorend verhaal.

Bij een IJsvogelwand op Landgoed Trompenburgh. De afgelopen drie jaar heb ik de ijsvogelwand met de vogels op foto en video vastgelegd. Het resultaat zijn bijzondere opnames met als hoogtepunt het uitvliegen van de jonge ijsvogeltjes.
Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Tomston